Новини

Ситуація з гострими кишковим інфекціями та харчовими отруєннями в Україні  залишається складною. За 5 місяців 2015 року в Україні зареєстровано 26 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 336 осіб, із них 215 дітей. За аналогічний період 2014 року було зареєстровано 16 спалахів, постраждалих 157 осіб, із них 96 дітей.

Тільки  протягом двох тижнів,  за період з 15.05.2015 по 27.05.2015 року в країні зареєстровано 5 спалахів гострих кишкових інфекцій. За цей період  спалахи зареєстровані в Чернігівській- 2, Луганській, Херсонській і Львівській областях. Чотири із них пов’язані з організованими колективами (дитячі колективи -2, підприємства торгівлі і громадського харчування).

Основні причини спалахів –порушення вимог санітарного законодавства та недотримання правил особистої гігієни у побуті. Найбільш масовим із них був спалах у ресторані «Театр Пива «Правда» у м. Львів, постраждало 58 відвідувачів ресторану. Перевіркою встановлено, що причиною масового отруєння стало недотримання працівниками ресторану санітарного-гігієнічних вимог.

У нашому районі, спалахи гострих кишкових інфекцій не зареєстровані. Але протягом п’яти місяців поточного року відмічається значний,  в порівнянні з аналогічним періодом минулого року,  ріст захворювань на гострі гастроентероколіти, реєструються поодинокі випадки захворювань на сальмонельоз і дизентерію.

Щоб звести до мінімуму можливі отруєння необхідно виконувати основані заходи профілактики:

- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку (якісне посвідчення підприємства-виробника, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, ветеринарне свідоцтво на  продукцію тваринного походження);

- придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;

- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати), салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику при температурі не вище + 40С, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;

- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо;

- не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;

- овочі та фрукти перед споживанням добре промивайте питною водою;

- дотримуйтесь головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів;

відмовтесь від виготовлення в домашніх умовах в’ялених та копчених виробів із риби та м’яса;

дотримуйтесь правил особистої гігієни.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Лікар-епідеміолог   Байда Г.М.

 

deneme bonusu casino 1xbet giriş canlı poker siteleri canlı rulet oyna sweet bonanza oyna casino siteleri
Видео-урок по установке Joomla 3.3 на Денвер.